OM TANG
Dyrkning af tang vil have negativ CO2 udledning
Tang er en overset råstof, når det kommer til kampen mod global opvarmning - både som fødevare, byggemateriale, brændsel mv. fordi klimabelastningen ved dyrkning af tang er minimal sammenlignet med produktion af landbrugsafgrøder.
Desuden kan tangskove fungere som kulstoflagre, der binder store mængder CO2. Selvom man i stigende grad vil dyrke tang i havene, vil produktion af tang ikke forurene havene. Tangdyrkning kan derimod bidrage til at sikre renere farvande, da tangen optager kvælstof og fosfor og dermed kan en øget tangproduktion være med til at mindske risikoen for iltsvind i fx de indre danske farvande.
Tang har i årtusinder været benyttet i mere eller mindre forarbejdet form som lægemiddel, salt og geleringsmiddel, som kilde til vigtige stoffer som iod, potaske og soda samt dyrefoder, isoleringsmateriale og brændsel. I nyere tid har tang fundet anvendelse til fremstilling inden for papir- tekstil- og kosmetikindustrien samt til farmaceutiske og biomedicinske anvendelser og i fremtiden vil det også kunne udnyttes til at producere biobrændsel som diesel og ethanol.
Tangen skal hjælpe med en hel ny tankegang
Tang er marine makroalger og flercellede organismer. Nogle tangarter er ganske små og andre enorme. Man regner med at tang findes i et område, der svarer til 8 procent af oceanernes areal. Tang svarer i havet til hvad skove, krat, buske og lav bevoksninger er på landjorden. Tang sørger for produktion og tilførsel af ilt til omgivelserne og er levested for et væld af organismer. Tangskovene kan udgøre et næsten uudtømmeligt spisekammer for andre livsformer og de kan være et væksthus og gemmested for fiskeyngel og skaldyr. Nogle enkelte tangarter kan danne frit flydende økosystemer, men lagt de fleste lever i et bælte på overgangen mellem vand og land, for eksempel fæstet på bunden.